Water geven

Water geven

Water geven is een belangrijk, noodzakelijk aspect om een bloeiende tuin te garanderen: planten bestaan voor ongeveer 80% uit water en dat is het enige middel om voedingsstoffen uit de grond te halen. De plant absorbeert voedingsstoffen in een op water gebaseerde oplossing via de wortels. Een paar regels moeten worden gevolgd om een goede bewatering te garanderen. Net als te weinig water kan te veel een negatief effect hebben op de plantengroei.

Water geven

Water geven is een belangrijk, noodzakelijk aspect om een bloeiende tuin te garanderen: planten bestaan voor ongeveer 80% uit water en dat is het enige middel om voedingsstoffen uit de grond te halen. De plant absorbeert voedingsstoffen in een op water gebaseerde oplossing via de wortels. Een paar regels moeten worden gevolgd om een goede bewatering te garanderen. Net als te weinig water kan te veel een negatief effect hebben op de plantengroei.

De frequentie van water geven is afhankelijk van verschillende factoren. Een frequente fout gemaakt door tuinierders is te vaak water geven. In dit geval wordt de plant niet aangemoedigd om zijn eigen wortelsysteem te ontwikkelen om op een diep niveau naar water te gaan zoeken en wordt het afhankelijk van het oppervlaktewater.

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

Je bodemtextuur:

Afhankelijk van de textuur van de grond, en of deze verdicht is of niet, zal het meer of minder vermogen hebben om watervast te houden en dit water sijpelt naar de wortels.

  • Als het zandig is, geef dan vaak water en beetje bij beetje (omdat deze bodem niet veel water kan vasthouden).
  • Als de bodem klei-achtig is, kan er grote hoeveelheden water gegeven worden, maar minder vaak.

Het ideaal is om een ​​ziltige kleigrond te hebben, met een klonterige textuur, vergelijkbaar met koffiedik. Om dit te krijgen, moet je regelmatig wat compost toevoegen en het van tijd tot tijd aan de oppervlakte omspitten met een tuinvork: "Omspitten is gelijk aan twee gietbeurten" maar is een stuk eenvoudiger en vereist veel minder inspanning: Mulchen betekent het hele jaar door geen water geven!

Soil texture

Het weer en regenval

Installeer een regenmeter op een open plek in uw tuin. Een regenmeter is een hulpmiddel dat zeer weinig investeringen vereist, maar het is echt nuttig.

1 mm regen vertegenwoordigt 1 liter water per m², dus u zult vaak verrast zijn wanneer u watermetingen van uw meter meet: zware regenval van enkele minuten brengt vaak minder water met zich mee dan een fijne motregen die enkele uren aanhoudt.

Een andere reden voor het gebruik van een regenmeter is: na te gaan of het nodig is om een toepassing opnieuw uit te voeren of niet. Als u 20 mm regen registreert een paar dagen na de toepassing van een contactproduct zoals een Bordeaux-mengsel, moet u de toepassing opnieuw uitvoeren, omdat deze helemaal uitgespoeld is.

Wat meer is, prefereer regenwater boven leidingwater. Het is niet zo koud, niet gechloreerd en is kosteneffectiever! Om dit te doen, zou u thuis een opvangreservoir voor regenwater zoals een regenton kunnen gebruiken.

 

Watering

De plaatsing van planten in uw tuin:

Planten hebben verschillende hoeveelheden water nodig, afhankelijk van waar ze in de tuin zijn geplaatst. Zijn uw planten op het noorden gericht, op het zuiden gericht, blootgesteld aan wind of beschut?

Afhankelijk van specifieke planteisen

Sommige soorten doen het goed in vochtige omgevingen, anderen gedijen in tijden van droogte!

Groenten zoals knoflook, ui, sjalot, asperges en artisjok vereisen bijvoorbeeld weinig water, terwijl kalebassen, slasoorten, tomaten en kool veel nodig hebben.

Hoe water te geven

Geef de voorkeur aan watergeven met een gewone gieter, druppelsystemen aan de voet van planten of, voor grote oppervlakken, een verzonken irrigatiesysteem. Gieten of spuiten verbruikt meer water en stimuleert het ontstaan ​​van ziektes, vooral bij tomaten, aardappelen en bonen.

Het seizoen

Vergeet niet om regelmatig water te geven tijdens de hete maanden. Van de lente tot de herfst, vroeg in de ochtend, maar wacht in de zomer, tot de avond. En nooit in de volle zon water geven, om te voorkomen dat je je planten verbrandt.

Tip: mulchen

Bij het bewateren van blootgestelde grond keert ongeveer 50% ervan terug naar de omringende atmosfeer! Mulchen beperkt de waterverdamping en vermindert dus de waterbehoefte.

Wanneer de onbedekte bodem aan de lucht wordt blootgesteld is het waterverlies door verdamping erg hoog (driemaal hoger dan in bosbodems). Het verdampen van vocht uit de bodem gebeurt ook als de temperatuur van wortels van planten in de zomer sterk oploopt als gevolg van het warme weer. Mulchen voorkomt dit waterverlies.

Tijdens een zware regenbui gedraagt ​​de mulch zich als een spons en voorkomt dat water in de grond stroomt zonder erin te sijpelen, en het houdt de grond koel en los in de zomer.

Door de bodem van uw tuin te mulchen  kunt u in de lente en zomer op vakantie gaan, ongeacht de weersomstandigheden: als het regende terwijl u weg was, zal onkruid uw moestuin en bloembedden niet zijn binnengedrongen. Anderzijds zouden planten in tijden van droogte niet geleden hebben omdat de evapotranspiratie aanzienlijk beperkt zal zijn geweest.

Lees meer over het Mulching-artikel

Tip: Mulchen

Bij het bewateren van blootgestelde grond keert ongeveer 50% terug naar de omringende atmosfeer! Mulchen beperkt de waterverdamping en vermindert dus de waterbehoefte. Wanneer de grond wordt blootgesteld (een situatie die niet voorkomt in de natuur), is het waterverlies door verdamping erg hoog (driemaal hoger in feite dan in bosbodems). Aan deze verliezen moeten we die toevoegen als gevolg van de transpiratie van planten waarvan de wortels in de zomer sterk opwarmen. Mulchen voorkomt dit waterverlies. Tijdens een zware regenbui gedraagt ​​de mulch zich als een spons en voorkomt dat water in de grond terechtkomt zonder erin te sijpelen, en het houdt de grond koel en los in de zomer. Met meelieren in uw tuin kunt u in de lente en zomer op vakantie gaan, ongeacht de weersomstandigheden: als het regende terwijl u weg was, zal onkruid uw moestuin en bloembedden niet zijn binnengedrongen. Anderzijds zouden planten in tijden van droogte niet geleden hebben omdat de evapotranspiratie aanzienlijk beperkt zal zijn geweest.

Related advices