Wat is ecologisch tuinieren?

Eco-tuinieren is het beoefenen van duurzaam tuinieren, geïnspireerd door de natuur.

Eco-tuinieren is het beoefenen van duurzaam tuinieren, geïnspireerd door de natuur.

Het betekent het rekening houden met de interacties die plaatsvinden tussen de verschillende levende elementen van de tuin: de grond, planten, water ... terwijl het de aanwezigheid van levende elementen aanmoedigt die we nuttig achten. Deze reguleren wat we als schadelijk beschouwen (zoals bladluizen). Eco-tuinieren is gebaseerd op een globale benadering van de tuin die de toepassing van culturele methoden en het gebruik van alternatieve of biocontroleoplossingen bevordert.

Om te beginnen, zijn hier enkele voorbeelden:

  1. Uw plant moet in de optimale condities worden geplaatst (bodem, klimaat, nabijheid van andere "bondgenoot" -planten), waarbij hun specifieke vereisten worden overwogen om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.
  2. Kies inheemse soorten of soorten die zich hebben aangepast aan uw regio, en overweeg aspecten zoals verschillende grondsoorten en de ligging van uw tuin. : "Er is een plant die op elke plaats in de tuin zal groeien, maar dezelfde plant zal het niet noodzakelijk overal in de tuin goed doen!"
  3. Vergeet niet om voedingsstoffen toe te voegen aan uw grond, waardoor uw planten voeding krijgen. Voeg alleen organische meststoffen toe aan uw grond en zorg er altijd voor dat deze bedekt is met plantenmaterie of mulch, net als in elk bos! De grond is als een machine die werkt om elke organische stof die je ermee voedt te composteren, het is een levend ding.
  4. Pas het principe van het samenwerken van planten toe: dit noemen we paren - sommige planten werken goed samen, andere minder.
  5. Kweek de gewassen niet elk jaar op dezelfde plaats. In de groentetuin mag u niet meerdere opeenvolgende groentes van dezelfde groentegewassen op dezelfde plaats kweken: de vruchtwisseling voorkomt de uitputting van bepaalde voedingsstoffen uit de bodem en beperkt de plaagpopulaties. Een plaag die zijn waardplant elk jaar op dezelfde plek vindt, zal zich snel vermenigvuldigen.
  6. Zorg voor de balans tussen de verschillende fauna: Door bijvoorbeeld lieveheersbeestjes in uw tuin te bevorderen die helpen de invasie van bladluizen te voorkomen en de komst van insectenetende vogels in uw tuin te bevorderen door enkele nestkasten te plaatsen. Door schuilplaatsen in uw tuin te creëren, planten te planten die beesten aantrekkelijk vinden die een invasie van plagen voorkomen  houdt u een plaag onder controle.
  7. Creëer diversiteit in de tuin: laat veel verschillende plantensoorten groeien die zelf een leefruimte bieden voor een verscheidenheid aan dieren. Je tuin kan een ecosysteem zijn met ongelooflijke plant- en dierenbiodiversiteit! Het doel is niet om deze uit te roeien, want in dit geval zouden de natuurlijke vijanden van de plagen van je tuin je tuin verlaten om vervolgens de kans op een nieuwe plaag te bevorderen; met andere woorden, om bladluisschade te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u bladluizen heeft om uw lieveheersbeestjes te voeden!
  8. Creëer een waterornament: een waterpartij, zelfs een kleine vijver van slechts één of twee vierkante meter die waterplanten bevat, creëert uit zichzelf een zeer uitgebreid ecosysteem!
  9. Observeer uw tuin: begrijp uw tuin, zodat u proactief in plaats van reactief kunt worden. Benader uw tuin meer op een preventieve manier dan op een curatieve manier.
  10. Gebruik preventieve producten, biocontroleproducten en houd u aan de aanbevolen doseringen en gebruiksaanwijzingen.

Eco-tuinieren is een langdurige relatie tussen u en uw tuin, met wederzijdse voordelen.