Permacultuur

Permacultuur is geen specifieke techniek, het is een combinatie van verschillende technieken, producten en zelfs een filosofie over hoe je op een duurzame manier kunt groeien met menselijke tussenkomst in volledige harmonie met de natuur.

Permacultuur zorgt voor:

  • Het beoefenen van milieuvriendelijke technieken, tuingezondheid en iemands persoonlijke welzijn.
  • Beperking van externe aankopen door zelfvoorziening en lokale marketing voor boeren.
  • Optimalisatie van de productie, kwalitatief en kwantitatief, en het bestendigen om te voorkomen dat het land wordt "verpacht" ten nadele van toekomstige generaties.
  • Realiseren van besparingen op energieverbruik door de voorkeur te geven aan hernieuwbare energiebronnen 
Permaculture

Dit zijn de hoekstenen van permaculture:

  • Leef je tuin

Dit houdt in dat je vanaf het begin een holistische benadering van je tuin hebt, in harmonie met de natuurlijke omgeving waarin je woont. Er moet rekening worden gehouden met de eigenschappen van de bodem, het klimaat en het microklimaat, evenals met de leugen van het land, en zich aanpassen aan deze kenmerken in plaats van te proberen ze te veranderen.

  • Denk er aan om een praktische tuin te creëren

Het is ook een kwestie van het redden van de eigen kracht door planten te kweken die dagelijkse monitoring en zorg dicht bij huis vereisen, en aan de andere kant, het cultiveren van gewassen die weinig zorg nodig hebben op de bodem bij het huis.

  • Denk er aan dat alles een hulpbron kan zijn

Het creëren van rijke, gevarieerde, productieve ecosystemen die de biodiversiteit van planten en bijgevolg de biodiversiteit van dieren ten goede komen. Deze aanpak zal de komst van tuinliefhebbers aanmoedigen die van vitaal belang zijn bij de bestrijding van plagen; Dit lijkt op agroforestry: de bostuin, of spiralen van kruiden tussen droge stenen, een zwembad of een vijver.

Het samenleven van huisdieren en gewassen in perfecte harmonie, zoals de installatie van een kippenhok in een kas: door de kippen vrijgemaakte warmte voegt in de winter enkele graden toe, groenten die niet geschikt zijn voor consumptie worden als extra voedsel aan hen gevoerd, hun afval wordt gecomposteerd en zal worden gebruikt om de grond te bemesten.

Nog een voorbeeld: een kip en haar kuikens kunnen een geweldige onkruidverdelger worden voor grindpaden en opritten: maak gewoon een bodemloze mobiele kooi die je elke dag verplaatst: geen zaadje of zaailing zal kunnen ontsnappen aan de honger van dit kleine gezin!

  • Creëer een attractieve tuin

Blijf altijd op de hoogte van de zoektocht naar esthetiek en welzijn - dit is een essentieel aspect van permacultuur. Het is ook belangrijk om te genieten van werken, ontspannen en bloeien in tuinruimtes.

Zelfs de vormen van de bloembedden zijn niet willekeurig ontworpen, ze weerspiegelen het principe van een Mandala-tuin: een heilige cirkel met vier openingen die de vier windstreken vertegenwoordigen. Dit type tuin is afkomstig uit India en het voedt zich in een reis van persoonlijke groei.

  • Houd nooit op met experimenteren

Je zult nieuwe technieken moeten ontdekken en uitproberen, of, omgekeerd, vergeten praktijken, zoals kweken in warme lagen, of kweken in "lasagne" -bedden (opeenvolgende lagen zoals bij duizendblad).

Observatie van natuurlijke omgevingen biedt inzicht in hoe ze werken, waardoor je meer te weten komt over de interactie tussen levende organismen en de natuurlijke checks and balances die van nature in het spel zijn. Laat u inspireren om oplossingen te vinden die de populaties van plagen onder de hinderdrempel voor gewassen houden, op basis van biomimicry.

Zoals duidelijk is, biedt permacultuur een veelvoud aan facetten met een gemeenschappelijk doel: het welzijn van de mens, planten en de aarde - nog een hele lange tijd!

 

Cornestones of permaculture