Een nieuwe kijk op het bestrijden van onkruid

Onkruid bestrijden

Zei je "onkruid"?

Vrijwel al onze groenten en fruit komen van onkruid en een aanzienlijk percentage van onze geneesmiddelen is gebaseerd op deze wilde planten. We noemen alle planten die groeien op een plek waarvan we niet willen dat ze groeien "onkruid"! Het zou eigenlijk beter zijn om ze "ongewenste planten" te noemen.

 

Het aannemen van een andere manier van tuinieren

Wieden is vaak een zorg en een karwei, dus hier is wat advies over hoe je je tuin zo "onkruidvrij" mogelijk kunt houden, zonder er uren tijd aan te hoeven besteden.

De indeling van de tuin, de grootte van de bloembedden en moestuin en de keuze van de groenten die daar worden gekweekt, moeten zorgvuldig worden afgewogen met betrekking tot de tijd die u kunt besteden aan het onderhoud ervan. De natuur doet het niet goed op lege plaatsen, dus elke onbegroeide ruimte zal snel door planten worden gekoloniseerd: We kunnen het overlaten aan de tuinman om te bepalen waar dit gebeurt, of we kunnen deze natuurlijke kolonisatie helemaal vermijden door het lege land op te vullen met hun eigen gewenste planten of mulch leggen. Er is niets dat tuinierders belet om Moeder Natuur enkele vierkante meters aan te bieden: deze plekken zullen een toevluchtsoord worden voor veel natuurlijke vijanden van de tuinplagen en zullen een originele tintje aan de tuin geven. Tevens zullen deze plaatsen, een contrast bieden met de gecultiveerde plekken in de tuin: dit is de essentie van  de "ander manier van tuinieren" .

 

Onderneem actie op het juiste moment

Laat onkruid niet gewoon achter, zorg er altijd voor dat je het weghaalt, voordat ze gaan ontkiemen, want onkruid heeft een ongelooflijk vermogen zich te vermenigvuldigen.

De kritieke maanden op het noordelijk halfrond zijn maart, april, mei en juni. De randen van bloembedden en groenteakkers kunnen worden beschermd tegen onkruid door randen die een fysieke barrière vormen zodat die hun invasie belemmeren (vooral tegen boterbloemen, klimplanten en grassen). Regelmatig schoffelen van de bedden zorgt ervoor dat u minder werk heeft aan het onkruid wieden. Tevens zorgt dit er voor dat u minder water hoeft te geven.

 

Tips om het bestrijden van onkruid tot een minimum te beperken.

 

In een siertuin

Vaste planten moeten op de juiste afstand van elkaar worden geplant, zodat ze het hele oppervlak van het bloembed beslaan wanneer ze zijn geplant.

Sommige planten kunnen heel snel de grond bedekken. Enkele voorbeelden zijn: Oostindische kers, aurinia, kleine bamboe, bergenias, berberis, brandende struiken, veel dwergconiferen zoals kruipende jeneverbes, campanulae, Californische sering, kornoelje, kruipende cotoneasters, Armeense kraanvogels, klimop, kruipende marjolein, sint-janskruid, maagdenpalm , vinca minor, witte wateraardbei, kruipende rozenstruiken, kruipende rozemarijn, sierbraambos, sedum, tijm en valeriaan.

 

In de moestuin

Bij elkaar passende gewassen over de grond verdelen, zodat wordt voorkomen dat onkruid wortel schiet tussen rijen groenten.

Snelgroeiende groenten kunnen in de open grond tussen de rijen langzamer groeiende gewassen worden geplant, zoals bijvoorbeeld radijs geplant naast wortels, erwten of zelfs tomatenplanten.

 

Organische meststoffen

Afgezien van de vele voordelen die ze bieden aan een moestuin, voorkomen ze dat er onkruid groeit in de fysieke ruimtes tussen twee gewassen.

Zuivering van gewassen heeft als effect dat het onkruid wordt beperkt vanwege hun vermogen om te dekken en te concurreren en / of vanwege de groeiende praktijken die ze vereisen.

Hier zijn enkele voorbeelden: phacelia en boekweit zijn twee organische meststoffen die een reinigend effect hebben op grond die wordt overspoeld door laag gras en ander onkruid, terwijl het beoefenen van aardappelen of schoffelen voor rode bieten en kool ook een reinigend effect heeft.

Related advices