Hoe bemest je de bodem in de tuin

Water is niet het enige belangrijke element voor planten. De bodem in de tuin bevat vitale elementen die wortels zullen gebruiken om te nemen wat planten en struiken nodig hebben om te groeien.

In termen van voedingsstoffen zijn deze reserves echter verre van oneindig. De bodem zal na verloop van tijd de neiging hebben voedingsstoffen te verliezen, met name als gevolg van erosie en export als gevolg van oogsten. Het is daarom van fundamenteel belang om de vruchtbaarheid van de bodem te onderhouden met regelmatige voeding. Vruchtbare grond zorgt voor groei van planten  en door ze de middelen te geven om zich tegen parasieten te verdedigen en weersomstandigheden te weerstaan.

De 3 pijlers van bemesting

Bemesting van de bodem leidt tot het optimaliseren van de voedingswaarde voor uw planten. Om dit efficiënt te bereiken, moet u rekening houden met 3 fundamentele pijlers. Als een van deze ontbreekt, zal het systeem slecht werken en zal de plant lijden en wordt dan kwetsbaarder voor ziektes en aanvallen door insecten en andere roofdieren.

Organisch of minerale aanvulling

De bijdrage van supplementen wordt gebruikt om de de grond in balans te brengen, zodat deze de best mogelijke bescherming biedt om gewassen te laten ontwikkelen. Om dit te bereiken, moet u eerst uw bodem kennen. Is het klei, zand, kalksteen of krijt? Pas na het beantwoorden van deze vraag, kunt u de kenmerken identificeren en de bodem de organische en minerale aanvulling geven die nodig is om de nutritionele functies te behouden of te verbeteren.

Dierlijke mest en composthopen zijn de primaire organische supplementen. Andere materialen zoals hooi, schors of compost uit groenafval kunnen ook worden gebruikt. Je zou deze in het najaar of de lente in de bodem moeten opnemen. Eenmaal gecombineerd met de bodem, zullen ze de voorraad organische materialen en de humus van de aarde vormen.

Om voldoende vruchtbaar te zijn, moet de bodem minimaal 3% humus bevatten. Dit organische materiaal levert de belangrijkste voedingsstoffen en zorgt voor de ontwikkeling van microben die zo belangrijk zijn voor de groei van planten. In de loop van de tijd ondergaat humus transformatie in de bodem (2% per jaar) door het fenomeen mineralisatie. Als er geen organische bemesting wordt toegepast, heeft dit negatieve gevolgen, zoals:

  • Het risico van verdichting van de grond.
  • Het fenomeen van korstvorming.
  • De bodem heeft moeite met het opslaan van water en voedingstoffen.

Stimuleren van wortelvorming

Als de plantenwortels in de tuin onderontwikkeld zijn, zullen ze niet diep de grond in gaan. Bijgevolg hebben de planten zo geen toegang tot voldoende water en voedingsstoffen en dit zou de plantengroei kunnen schaden, met name tijdens droogtes. Gebruik een wortelgroeistimulator gemaakt van Osiryl om dit probleem te voorkomen. Dit product is 100% natuurlijk en stimuleert de groei van wortels en kan worden gebruikt op het moment van planten en tijdens onderhoud. Het Osiryl-stimulant is milieuvriendelijk en wordt gebruikt in de biologische landbouw. 

 

Stimulation of roots

Kunstmest

Om elementen te vernieuwen die het hele jaar door worden genomen en het land in uw tuin te verrijken, moet u een "onderhoudsbemesting" uitvoeren door het verstrekken van eenvoudige of natuurlijke organische meststoffen. Meststoffen bevatten verschillende elementen die de vaste stof en dus ook uw planten voeden.

  • Stikstof (N): dit is een van de belangrijkste componenten van levende wezens en planten. Een tekort aan stikstof zal leiden tot een bleke kleur in het loof en een langzame groei.
  • Fosfor (P): dit speelt een rol bij de overdracht van energie naar cellen en werkt op bloei en wortelgroei.
  • Kalium (K): dit speelt een rol bij het kleuren en de smaak van fruit. Het vermindert transpiratie en verhoogt de weerstand tegen kou, ziektes en insecten.
  • Calcium (Ca): het versnelt de volwassenheid van fruit en heeft ook een gunstig effect op de bodem door microbiële activiteiten, bevochtiging en mineralisatie te bevorderen. Een tekort aan calcium kan leiden tot een slechte opslag van fruit.
  • Magnesium (Mg): dit versterkt de kleur van het gebladerte en de bloemen. Belangrijke bijdragen aan kalium moeten worden gecombineerd met magnesium, anders bestaat er een risico op een tekort.
  • Sulfiet (S): dit heeft een schimmelwerend en verzurend effect in de bodem. Planten die veel sulfieten nodig hebben, zijn die uit de kruisbloemigenfamilie: kool, radijs, rapen en lila (knoflook, ui, prei).

Het gebruik van een natuurlijke meststof is ook een eenvoudige en effectieve oplossing om de vruchtbaarheid van land in een tuin tussen twee aanplantingen te behouden. U kunt meer te weten komen over deze natuurlijke bemestingstechniek door ons artikel over dit onderwerp te lezen.