Solabiol's gardening advices

Het begrijpen van de bodem voor betere plantengroei

Het is een stuk ingewikkelder dan het lijkt, om te begrijpen dat dat de grond een essentieel onderdeel vormt als u de plantengroei in uw tuin wilt verbeteren.

Het begrijpen van de bodem voor betere plantengroei

Het is een stuk ingewikkelder dan het lijkt, om te begrijpen dat dat de grond een essentieel onderdeel vormt als u de plantengroei in uw tuin wilt verbeteren.

De bodem is een echte schakel tussen de dierlijke, plantaardige en minerale werelden. Grond speelt een sleutelrol bij het handhaven van de kwaliteit van water en lucht. Je moet daarom leren hoe je de bodem beter kunt begrijpen en ook respecteren, omdat het een niet-hernieuwbare hulpbron vertegenwoordigt. In feite duurt het ongeveer 1000 jaar voordat aarde wordt geproduceerd, maar slechts 10 jaar van slechte landbouwpraktijken om het te vernietigen.

De samenstelling van de bodem

Het leven op grondniveau kan op microscopische schaal worden gemeten. De tientallen centimeters dikke laag die de aarde op de planeet aarde vertegenwoordigt, herbergt een bijenkorf van intense biologische activiteit. Elk element dat het bevat, heeft een rol te spelen in de productie en recycling van alle organische materie waaruit levende wezens bestaan.

Elk bodemtype bestaat uit vier families elementen:

• 10% tot 40% gas: stikstof, zuurstof, koolstofdioxide en waterdamp

• 10% tot 40% water dat opgeloste stoffen bevat

• 35% minerale verbindingen

• 15% organische verbindingen

Het aandeel in elke familie varieert afhankelijk van de weersomstandigheden en de aard van de bodem in kwestie.

De rol van minerale en organische verbindingen in uw bodem is het filteren en opslaan van voedingsstoffen en water en het vermijden van uitloging en verdampingsverliezen.

Organische verbindingen omvatten ook verschillende categorieën van organismen, zoals bacteriën, schimmels, insecten en humus. Zoals het geval is voor minerale stoffen, is het hun rol om voedingsstoffen te filteren en op te slaan. Maar ze hebben ook het vermogen om nieuwe voedingsstoffen, pigmenten, hormonen en antibiotica te recycleren en te creëren die betrokken zijn bij plantengroei en het vermogen tot resistentie tegen plagen.

 

De verschillende grondsoorten

Er zijn vier hoofdsoorten grond. Elk heeft zijn eigen kenmerken die geschikte landbouw- en plantmethoden vereisen.

Kleigrond

Dit is een zwaar bodemtype met grote hoeveelheden klei. Algemeen wordt aangenomen dat een 15% tot 25% kleicomponent geschikt is voor vruchtbare grond. De aard van kleigronden varieert afhankelijk van het seizoen; het wordt plakkerig in de winter, terwijl het tijdens perioden van droogte een gebarsten blik heeft.

Het water- en voedingsretentie vermogen maakt het het beste type tuingrond.

Tip: strooi organische mest uit, leg er mulch op en voeg regelmatig compost toe om het lichter te maken. Aan de andere kant, vermijd aanvankelijk het toevoegen van te veel zand - dit kan ertoe leiden dat uw grond in beton verandert!

Slibrijke grond

Slibrijke grond is rijk en vruchtbaar, maar blijft broos dankzij het gebrek aan klei (minder dan 10%) en zand. Het is ook gevoelig voor erosie. U moet eenmaal per jaar compost toevoegen als u een goede voorraad groenten en vegetatie wilt behouden.

Vanwege de doorlaatbaarheid voor water en lucht moeten slibrijke bodems regelmatig worden belucht en bedekt met organisch mulch om te voorkomen dat zich een korst vormt op het oppervlak na regen. Verspreiding van organische meststof tussen elk gewas biedt ook een oplossing om te voorkomen dat deze korst zich vormt.

Tip: Vermijd het werken met slibrijke grond als het nog erg vochtig is, anders loop je het risico om de grond te verdichten.

Zandgrond

Dit is een lichte grond die gemakkelijk te bewerken is. Een van de specifieke kenmerken van zandgrond is dat het water- en luchtdoorlatend is. Hierdoor kan het in het voorjaar snel opwarmen, maar het nadeel is dat het niet in staat is om water en voeding vast te houden. Zandgrond heeft ook de neiging om uit te drogen in de zomer. Daarom moet u het tijdens de warme seizoenen regelmatig met kleine hoeveelheden water sproeien.

Tip: Vergeet niet om uw zandgrond plekken regelmatig te voeden om te voorkomen dat gewassen de voedingsstoffen erin uitputten.

Kalkgrond

Dit type bodem is gemakkelijk herkenbaar aan zijn witachtige kleur. Veel tuinders beschouwen het als rampzalig omdat het de neiging heeft om snel uit te drogen in de zomer, waardoor karakteristieke scheuren ontstaan. De aanwezigheid van klei maakt deze grond plakkerig en verdicht in regenachtige periodes.

kalkrijke grond heeft ook de neiging vast te houden aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, en veroorzaakt daardoor geen vergeling van bladeren (chlorose).

Tip: om de aard van kalkachtige kleigrond te verbeteren, moet organisch materiaal worden toegevoegd, door organische mest te verspreiden of compost toe te voegen. Gebruik echter geen kunstmest met een hoog kalkgehalte, omdat dit type aarde al 10% tot 30% calciumcarbonaat bevat.

 

Hoe weet je wat voor soort grond je hebt?

Vertel me wat voor soort grond je hebt, en ik zal je vertellen wat erop gekweekt kan worden ... Vaak proberen we onze grond te veranderen om ons in staat te stellen de specifieke planten te laten groeien die we leuk vinden. We zouden eigenlijk moeten aanpassen wat we kweken zodat het bij het bodemtype past dat we hebben. Hier zijn de verschillende manieren waarop u het type en de samenstelling van uw grond kunt identificeren.

De textuur van de grond

Een effectieve manier om de bodem te leren kennen is om hem aan te raken. Om dit te doen, hoeft u alleen maar de "worsttest" uit te voeren:

"Worstest":

Neem een ​​handvol aarde uit je tuin en wrijf het tussen je vingers.

• Als u geen worst kunt vormen, hebt u waarschijnlijk zandgrond,

• Als je een worst vormt zonder je bij de uiteinden te voegen, heb je een ziltige bodem,

• Als de randen van uw worst samenkomen, is het waarschijnlijk kleigrond.

 

Sausage soil
Worst test

De kleur van de grond

Soms kan eenvoudige observatie van de grond in de tuin waardevolle informatie opleveren over de aard of toestand van de bodem.

  •           Witachtige aarde is waarschijnlijk rijk aan kalk of zand.
  •           Zwarte aarde is het teken van veengrond,
  •           Donkerbruine aarde is rijk aan organisch materiaal,
  •           Blauwe, groene of grijs getinte grond geeft aan dat het drassig is en veel vocht bevat.

 

De planten die erin groeien

Planten zijn ook een goede indicator van bodemtype. Sommige groeien zelfs alleen in bepaalde grondsoorten. Daarom is het goed kennis te nemen van planten die op natuurlijke wijze in uw tuin groeien, naast het bestuderen van het gedrag van de planten die u kweekt.

 

Laboratoriumanalyses

Als u volledig op de hoogte wilt zijn van de grond in uw tuin, is de beste manier om contact op te nemen met een gespecialiseerd laboratorium. Na een grondige analyse krijgt u informatie over verschillende aspecten ervan.

• De textuur (verhouding van klei, kalksteen en zand)

• De concentratie van calcium

• Verwisselbare elementen

• De verhouding C / N (koolstof boven stikstof)

• De concentratie van organisch materiaal

• De pH waarde (mate van bodemzuurgraad)

 

Voordat u contact opneemt met het laboratorium, kunt u overwegen om een ​​in de handel verkrijgbare bemonsteringsset te kopen. Dit zal u helpen om een ​​grondmonster te verzamelen, zodat u het kunt verzenden voor laboratoriumanalyse.

Tip:

U kunt de bodemsoort in uw tuin eenvoudig optimaliseren en de vruchtbaarheid verbeteren door het volgende te doen.

• Verspreiding van organische meststoffen

• Voeg regelmatig compost toe

• Mulch de grond om de aarde te beschermen en te voorkomen dat deze bloot komt te liggen.

 

Related advices