Detectie om ervoor te zorgen dat de juiste maatregelen op het juiste moment worden genomen

Preventie is een van de gouden regels van een natuurlijke benadering van tuinieren om biologische aanvallers in de tuin af te weren.

Door hun aanwezigheid zo vroeg mogelijk te detecteren, kunt u zo snel mogelijk handelen om een ​​besmetting van het hele gewas te voorkomen en vooral kunt u op het juiste moment de juiste maatregelen nemen. Alle insecten die zichtbaar zijn voor het blote oog en actief bij daglicht zijn gemakkelijk te detecteren: u hoeft alleen maar regelmatig naar uw tuin te gaan en enige tijd te observeren. Maar wanneer het betreffende critter slechts enkele millimeters groot is of alleen 's nachts actief is, wordt het veel moeilijker, zo niet onmogelijk om dit te doen: "wanneer de worm in de vrucht zit" is het al te laat! Dus de moeilijkheid is het bepalen van het exacte juiste moment om actie te ondernemen. Feromoonvallen en chromatische vallen (gele vangplaten bijvoorbeeld) zijn bewakings- of bewakingsinstrumenten die u helpen te beslissen of u al dan niet tussenbeide wilt komen met (bij voorkeur) producten voor biocontrole.

Een voorbeeld zijn de feromoonvallen die worden gebruikt tegen buxusmotten, processierupsen, witte vliegen en voedingsmiddelenmotten, naast andere indringers.

Deze feromoonvallen kunnen motten voor motten beschermen. Het betreffende wezen is een kleine nachtvlinder van 19 mm groot, die 's nachts actief is. De feromonenval geeft een seksueel lokmiddel af of "feromoon" dat op natuurlijke wijze door de vrouwelijke vlinder wordt uitgezonden om het mannetje 's nachts aan te trekken, om bevrucht te worden. De motten raken dan gevangen op een plakplaat die in de val zit. De val wordt opgehangen in de appelboom, deze moet één keer per week worden gecontroleerd, waarbij het aantal ingesloten motten in het boekje bij de val zit. Van vijf vangsten in twee weken, wordt de appeloogst bedreigd en om dit te voorkomen, wordt het noodzakelijk om de bomen 10 dagen later te behandelen met Bacillus thuringiensis (een insecticide van natuurlijke rups): de periode waarin de jonge rupsen uitkomen en tevoorschijn komen in de boom, beginnen met hun "wandelende" fase, 2 tot 5 dagen waarna ze de vrucht binnendringen en beginnen met het veroorzaken van schade. Het controlevenster is daarom erg kort. Dit maakt het gebruik van bewakings- of monitoringtools noodzakelijk om blinde behandeling onnodig te vermijden. Deze gunstige behandelingsperiode is vrijwel onmogelijk te bepalen zonder de hulp van een valstrik, omdat de mot nachtelijk is.