De voordelen van het combineren van groenten in de tuin

Net zoals mensen onderling, hebben planten soms meer affiniteit met bepaalde groentesoorten dan andere. In die mate dat zelfs een tak van de wetenschap genaamd fytosociologie is ontwikkeld om de relaties tussen planten van verschillende soorten te bestuderen.

In de natuur zijn wilde planten er niet toevallig. De verschillende soorten leven samen en smeden vaak hechte een band. Deze gaan zelfs zo ver dat ze elkaar ondersteunen om beter tegen aanvallen van ziekten en plagen beschermd te zijn of beter kunnen groeien en bloeien in de omgeving waar ze leven. 

Bij het samenstellen van uw tuin, houdt dit ook in dat u groenten aan elkaar koppelt om harmonie te creëren die een geoptimaliseerde productie op een natuurlijke manier mogelijk maakt.

De voordelen van het combineren van groenten in een perceel 

Ruim voordat wetenschappers de redenen konden verklaren, hadden plattelandsbewoners al enkele nuttige associaties opgemerkt door verschillende specials in hetzelfde plot te laten groeien. Tegenwoordig gebruiken biologische boeren de techniek van aanverwante gewassen (of groentebevrediging). Het kan natuurlijk worden toegepast op een moestuin maar ook op een versierde tuin en heeft een groot aantal voordelen.

  • Productie optimaliseren: door twee soorten samen te brengen waarvan de wortels niet dezelfde diepte graven en die niet dezelfde groeisnelheid hebben. Bijv .: tomaten en radijs, of sla en wortels
  • Optimalisatie van de ruimte: Bepaalde planten kunnen de groei van andere planten bevorderen. Bijv .: een hoge plant, zoals de zonnebloem, kan worden gebruikt als een privéleraar voor een klimmer (bonen) en schaduw bieden voor klimmers (prei).
  • Bodembedekking: door de vermenigvuldiging en variëteit van gekweekte planten blijft er minder ruimte over om te groeien. Het zorgt ook voor een betere bescherming en vruchtbaarheid van de bodem door verdamping van water en eventuele korstvorming te voorkomen.
  • Het uitroeien van knaagdieren: door groenten van verschillende soorten in hetzelfde perceel af te wisselen, vertraagt ​​of stopt u zelfs de verspreiding van knaagdieren en ziekten die inherent zijn aan een bepaalde soort

Solabiol-tip:

Plantcombinaties hoeven niet alleen beperkt te zijn tot groenten. Andere combinaties zijn mogelijk en net zo nuttig:

  • Naast het decoratieve aspect heeft de combinatie van groenten / bloemen ook voordelen, zoals betere pollenisatie en vruchtbaarheid van fruit en groenten.
  • Het combineren van groenten met aromatische planten is ook interessant. De etherische oliën die ze bevatten, beschermen je groenten tegen bepaalde aanvallen. Gebruik voor een effectieve associatie aromatische planten in een pot die je door je tuin kunt verplaatsen.

Hoe kun je groenten op de juiste manier in de tuin combineren?

Begin met het opstellen van een plan en analyse van uw tuin door de regels van gewasrotatie en het combineren van planten te respecteren. Om u hierbij te helpen, stellen wij voor dat u de tabel met groentencombinaties raadpleegt hieronder. Na het bepalen van de plantensoorten die u wilt telen, kunt u ze zaaien of planten.

Voor groenten adviseren we een "afwisselend lineaire" groei. Er zijn twee opties beschikbaar:

  • Ga elk jaar een rij naar beneden
  • Draai de rijen elk jaar met 90 °.

Vergeet niet om de 4-jarige gewasrotatieperiode te respecteren om te voorkomen dat de bodem na verloop van tijd uitgeput raakt.