Composteren, een milieuvriendelijke en economische oplossing om uw afval te recyclen

Composteren is een manier van recycleren waarmee de hoeveelheid door huishoudens geproduceerd afval met een derde kan worden verminderd. Composteren levert een uitstekende bodemverbeteraar op die wordt gebruikt voor het planten van gewassen.

Wat is composteren?

Dit natuurlijke proces transformeert organisch materiaal in een bodemachtig product dat compost wordt genoemd en dat vervolgens humus wordt in de aarde. Dit proces komt van de vergisting van biologisch afbreekbaar afval in contact met micro-organismen (bacteriën en schimmels) en zuurstof.

Bacteriën en schimmels moeten in nauw contact zijn met zowel koolstofrijk als droog afval: C en ander nat stikstofrijk afval: N, alles in een goed geventileerde atmosfeer en bij een relatief hoge temperatuur van 30 ° C tot 60 ° C.

De hoeveelheid koolstofrijk compostmateriaal voor stikstofrijke compost is van cruciaal belang voor de kwaliteit en snelheid waarmee uw compost wordt gemaakt. Link naar het andere artikel.

Eenmaal ontleed, wordt organisch materiaal getransformeerd in eenvoudige elementen die door planten kunnen worden opgenomen, en het blijft in de grond uiteenvallen totdat het uiteindelijk humus wordt. Humus speelt een cruciale rol in de bodemvruchtbaarheid, waardoor composteren een vitaal onderdeel is in elke natuurlijke tuin.

Wat kan worden gecomposteerd?

Elke organische stof kan worden gecomposteerd:

Bladeren, gemaaid gras, ziektevrije planten, onkruid (zonder rijpe zaden), oude potgrond, zachte plantstelen en harde stelen die vooraf zijn geplet.

  • Fruit of plantaardig afval,
  • Eierschalen (geplet),
  • Theezakjes en koffiedik (met filters),
  • Gescheurd papier en niet-bedrukt karton, enz.
What can be composted

Het volgende mag niet gecomposteerd worden:

Verontreinigd afval, zieke planten, "onkruid" wanneer in zaad, ceder of conifeer afval (of slechts in kleine hoeveelheden), chemisch behandelde houtspaanders, bedrukt papier en karton (tenzij de inkten dit mogelijk maken), vette producten, overgebleven vlees, schalen van vis, kaas, walnoot en hazelnoot, pitten, menselijk afval, plastic, metaal of glas.

Waar moet uw compost of composteringsgebied worden geplaatst?

Zet het composteersysteem op een schaduwrijke plaats in een warm gebied met weinig blootstelling aan heersende winden, vlak op de grond (om het toegankelijk te maken voor micro-organismen, regenwormen en insecten) en met voldoende ruimte eromheen om afval op te slaan dat klaar is om te worden gecomposteerd en voor eenvoudige beluchting van de hoop.

 

De verschillende soorten compost

Compost in stapels, geschikt voor grote tuinen.

Hoe groter de hoop, hoe hoger de temperatuur.

Het moet minimaal 1m3 tot 2m3 zijn en het moet op een hoop in regenachtige gebieden worden opgestapeld, maar plat worden gelegd in droge gebieden en altijd in direct contact met de grond blijven.

Composthopen vereisen minder monitoring en werk dan een compostsilo, maar het zal langer duren voordat ze rijpe compost produceren (8 tot 12 maanden). Er is het risico dat honden en katten in de kuil gaan krabben om keukenresten te vinden. Composthopen kunnen soms ook nogal lelijk lijken, wat je buren kan irriteren.

Composteren van silo's voor kleine tot middelgrote tuinen.

Het ideaal is om twee compostbakken te hebben, zodat u er altijd een hebt die bruikbaar is en een andere voor het bewaren van compost aan het einde van de rijpingscyclus, rekening houdend met het feit dat een composter een tuin van 300 m² zal serveren.

U moet ontwerpen kiezen met grotere openingen bovenaan om het gemakkelijker te maken om te mengen met een vork. Veel verschillende modellen zijn in de handel verkrijgbaar en aarzel niet om voor grotere te gaan met grotere openingen, waardoor het gemakkelijker wordt om de inhoud te mengen en te beluchten.

Composters verminderen de gevolgen van de grillen van het weer, waardoor het composteerproces wordt versneld: 4 tot 5 maanden, maar wat u ook doet, composteren vindt natuurlijk sneller plaats in het voorjaar en de zomer.

Het gebrek aan licht en vochtigheid in een compostsilo creëert een gunstige omgeving voor micro-organismen en rode wormen om in te gedijen.

 

The different type of compost