Bescherm de vruchtbaarheid van uw bodem door het kweken van gewassen af te wisselen

Dit is een eeuwenoude tuinier techniek die al werd gebruikt ten tijde van de de Mayas voor het kweken van aardappelen. Door het kweken van verschillende gewassen af te wisselen beschermd u de vruchtbaarheid van de bodem en voorkomt u dat bepaalde parasieten zich snel vermenigvuldigen.

Inderdaad, als u planten van dezelfde botanische familie zaait op dezelfde locatie een aantal jaren achter elkaar, wordt u geconfronteerd met 2 grote risico's:

  • Het creëren van een bodem die ziekten en plagen aantrekt die specifiek zijn voor deze plant.
  • Uitputting van de bodem, omdat elk gewas zijn eigen kwalitatieve en kwantitatieve eisen heeft op het gebied van voedingsstoffen.

In overeenstemming met zijn vereisten, zoekt elke plantenfamilie daarom de voedingsstoffen in verschillende lagen van de bodem. Sommige groenten, zoals wortels, rapen of schorseneer bijvoorbeeld, hebben wortels die diep zullen graven. Andere groenten, zoals sla, nemen voedingsstoffen echter meer aan de oppervlakte van de bodem op.

De gewas rotatiemethode 

Om te voorkomen dat de bodem na verloop van tijd steeds slechter wordt, is het aan te raden om de gewas rotatiemethode toe te passen in uw moestuin in overeenstemming de verschillende plantenfamilies. Het doel is om niet dezelfde plantenfamilie op dezelfde plaats te hebben binnen de 3 of 4 jaar. Als u bijvoorbeeld groenten kweekt die een enorme hoeveelheid voedingsstoffen nodig hebben (aardappelen, rode biet, courgette, prei, kool, maïs), moet u groenten verbouwen die de grond (bonen, erwten) verrijken of minder voeding uit de bodem nodig hebben ( knoflook, sjalotten, uien).

Om effectief te zijn vereist de gewas rotatiemethode een zekere mate van organisatie.U dient eerst een lijst te maken van alle groenten die u wilt kweken om ze daarna te grouperen per botanische plantenfamilie. 

Als u klaar bent met sorteren, kunt u de gewasrotatie plannen voor uw moestuin. 
Voor een gewasrotatie van 4 jaar, deel deel het te betelen perceel in 4 percelen met een gelijk oppervlak. Groepeer vervolgens elke familie over een specifiek oppervlak.

Solabiol Tip :

Om te profiteren van plantassociaties, kunt u overwegen om ten minste twee families te groeperen die "van elkaar houden" in hetzelfde plot wanneer u uw de gewasrotatie toepast

Speciaal geval van levende planten

Levende planten zoals aardbeien, asperges of artisjokken kunnen meerdere jaren op dezelfde plaats blijven.

Ze komen niet in aanmerking voor gewasrotatie elk jaar zoals andere planten. Om ze te vernieuwen, kunt u ze na een bepaald aantal jaren opnieuw planten en wachten voordat u op dezelfde plaats opnieuw plant. Het aantal benodigde jaren is afhankelijk van het type plant:

  • Asperges mogen niet langer dan 8 jaar op dezelfde locatie worden geplant en je moet minimaal 5 jaar wachten voordat je op dezelfde plaats opnieuw plant.
  • Artisjokken moet na 3 tot 4 jaar worden verplaatst.
  • Aardbeien moeten na 3 jaar worden verplaatst en u moet 5 jaar wachten voordat u op dezelfde plaats opnieuw plant.