Alles dat u moet weten over mulch

Dit is een fundamentele techniek voor het welzijn van uw moestuin en stelt u in staat om de groeicondities voor groenten te herstellen zoals die in de natuur worden aangetroffen.

More concretely, mulching in your garden involves covering the soil at the foot of your plants with hay comprising various materials of natural origin, organic and mineral.

You can apply this technique anywhere in the garden, buy must respect certain rules and choose the hay that is suitable to your plants to make this effective.

Concreet betekent het mulchen in uw tuin het bedekken van de grond aan de voet van uw planten met hooi dat verschillende materialen van natuurlijke oorsprong, organisch en mineraal omvat.

Je kunt deze techniek overal in de tuin toepassen, maar u moet bepaalde regels respecteren en het hooi kiezen dat geschikt is voor uw planten om dit effectief te maken.

Mulching

De voordelen van mulchen in uw tuin

Mits goed ondernomen biedt mulchen een aantal voordelen die de ontwikkeling van uw planten zullen verbeteren en het beheer van uw moestuin zullen vergemakkelijken.

 • Minder water geven: Kale grond vergemakkelijkt verdamping van water en transpiratie van planten. Natuurlijk mulchen maakt het mogelijk dat deze verschijnselen beperkt zijn en fungeert als een spons voor een betere opname van water tijdens regenachtige periodes. Het heeft ook een dikke bedekkende rol die het land fris houdt en voorkomt dat het in de zomer uitdroogt.

 • Vermijdt het dreigende fenomeen: Klei- en kalkbodems hebben de neiging compact te worden en vormen een korst op het oppervlak na regen. Het mulchen van uw grond met plantaardige producten, bijvoorbeeld, vermijdt dit.

 • Minder wieden:bescherming van uw grond tegen licht met mulchen stelt u in staat om de verspreiding van "onkruid" te voorkomen.

 • Een vruchtbaarder bodem: op het moment van afbraak transformeert je mulching in humus en verrijkt je je grond met essentiële voedingsstoffen voor de groei van groenten.

 • Minder modderige gewassen:onze klimmers (aardbeien, komkommers, meloenen) staan ​​niet in direct contact met de grond, maar met het mulchen.

 • Bevordert het leven in de bodem:Mulching biedt een beschermende laag die temperatuurverschillen en vochtigheid vermindert. Het is voorstander van de ontwikkeling van microben aan de oppervlakte die zorgen voor de afgifte van voedingsstoffen die nodig zijn voor de ontwikkeling van groenten (mineralisatie).

 • Vermindert het ziekterisico: het fysieke scherm van mulchen stelt u in staat om de verspreiding van ziektes te verminderen tijdens periodes van regen wanneer u de grond raakt. Dit is met name het geval van schimmel sporen die worden geprojecteerd op bladeren en takjes in de buurt van de bodem.

Welke categorie van mulchen kiest u?

Er zijn twee verschillende categorieën van mulchen, mineraal en organisch. Ze bevatten verschillende variëteiten en je moet datgene vinden dat het best geschikt is voor jouw bodem of het type plant dat je wilt laten groeien.

Minerale mulch 

Het is niet biologisch afbreekbaar en het gebruik ervan wordt aanbevolen voor planten die gewend zijn aan een warm en droog klimaat. We kunnen onderscheid maken tussen verschillende soorten minerale mulch, zoals gebroken tegels, grind of platte stenen. De meest gebruikte blijft pozzolaan: dit is een vulkanisch gesteente rijk aan silucon waarvan de alveoli-structuur solide thermische isolatie vormt.

Mineral mulching

Organisch mulch

Naast zijn functie als bescherming van de bodem, heeft dit type mulch bemestingseigenschappen wanneer het afbreekt en transformeert in humus. Het kan worden onderverdeeld in twee categorieën in overeenstemming met zijn snelheid van decompositie.

Mulch met een lange levensduur > 4 jaar

Deze moeten worden gebruikt voor duurzame gewassen die weinig vernieuwing vereisen, zoals bomen, struiken en levende planten. Je moet deze mulch niet gebruiken als je op zoek bent naar mulch voor een moestuin.

 • Houtsnippers: deze bieden bescherming op de lange termijn en vóórdat ze gestrooid worden dient u een meststof rijk aan stikstof te gebruiken.
 • Dennenappels: deze worden aanbevolen voor zure planten.
 • takken van struiken en voorgecomposteerde gemalen struiken: als u een vermaler hebt, transformeert u uw afval in mulch. Zorg er echter voor dat u geen conifeerresten voor uw mulch gebruikt om te voorkomen dat er zuur aan uw bodem wordt toegevoegd.

 

Organic mulching

Mulchen met een gemiddelde levensduur <4 jaar

Deze kunnen worden gebruikt voor alle soorten groenten en voor kortcyclische gewassen.

 • Gemaaid Gras: u kunt uw gemaaid gras recyclen door deze om te zetten in mulch. Maar overweeg om de dikte tot enkele centimeters te beperken om rotten te voorkomen.
 • Nog niet rijpe compost: alleen te gebruiken voor reeds ontwikkelde planten. Vermijd contact met twijgen en boomstammen om niet tot brandwonden te leiden.
 • Mulch van hennep: deze mulch heeft een uitstekend thermisch isolerend vermogen en is erg goed voor het mulchen van groentetuinen en sierplanten. Bovendien maakt de bijna neutrale pH waarde deze mulch ideaal voor rozentuinen.
 • Dode bladeren: dankzij hun uitstekende C / N-verhouding kun je van nature aan de voet van planten composteren.
 • Boekweitschalen: multifunctionele mulch met een sterk ondoorzichtig potentieel en stoot slakken af. Het stelt je ook in staat om de komst van lapsnuitkevers te beperken door zijn fysieke barrière.
 • Plantaardige originele mulchvezel: deze kan worden gebruikt om mulch te maken voor levende planten of een haag. Het laat water en zuurstof door, maar niet licht. Deze bijzonderheid maakt het mogelijk om het te gebruiken op grond waar zich al onkruid bevindt en deze mulch wordt na enkele maanden om gezet in humus.
 • Mulch van granen: dit is "traditionele" mulch. Het is echter moeilijk om te vinden wat vandaag niet uit de biologische landbouw komt. Bovendien heeft het mulch de neiging weg te waaien en kan ook andere plantenzaden binnenbrengen die u liever niet in uw tuin wilt zien (onkruid). 

Hier zijn enkele voorbeelden van de levensduur van organisch mulch:

 • Twee tot drie jaar> linnen mulchen, zonnebloempitten, boekweitdoppen en hennepmulchen.
 • Ongeveer een jaar> afhankelijk van hun grootte: hooi, bladeren
 • Enkele weken> Grasknipsels
Mulching with an average lifespan

Hoe kun je het succes van je mulch garanderen?

Nu u het type mulch kent dat is aangepast aan uw planten en de gewenste beschermingstermijn, kunt u eindelijk uw grond mulchen. Hier zijn enkele tips die u zullen helpen te weten wanneer en hoe u moet mulchen:

 • Niet mulchen wanneer het winderig is.
 • Niet mulchen op bevroren grond, het zal het opwarmen vertragen.
 • Mulch op een onkruidvrije grond, tenzij u vezelmulch van plantaardige oorsprong gebruikt.
 • Besproei uw grond overvloedig voor en na het mulchen met water.
 • Respecteer een laag met een minimale dikte van 5 tot 10 cm. Behalve bij boekweitschelpen en hennep die een stevige dekking hebben.
 • Scheid uw mulch in twee of drie delen voordat u de gewenste dikte bereikt om te voorkomen dat uw jonge planten en groenten worden verstikt.
 • Houd rekening met de openingen tussen de verschillende plantenborders. De planten zullen de openingen bedekken één of twee jaar na het planten
 • Voeg elk jaar 2 tot 3 cm mulch toe om de verliezen te compenseren wanneer u een organische mulch gebruikt met een korte levensduur.
 • Als u uw mulch door uw grond wilt mengen, doe dit dan in het najaar